Kimya, yaşamın her yönüyle ilgili bir alandır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kimya sanayi, ana ve yan sanayileri ile birlikte ülke ekonomisine istihdam düzeyinde önemli katkılar sağlamaktadır. Kullandığımız temizlik malzemeleri kimya laboratuvarlarındaki bir dizi işlemden geçerek üretilir ve bize ulaşır. Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, toprağın veriminin artırılmasını sağlayan gübreler, taşıtların yakıtları gibi birçok maddenin üretiminde kimyasal işlemler uygulanır. Gıda ürünlerinin bir kısmı da soframıza ulaşıncaya kadar bir dizi kimyasal işlemden geçer.
Kimya teknolojisi alanı; sağlık, gıda gibi sektörlerin yanı sıra endüstriyel üretim yapılan tüm sektörlerle yakından ilişkilidir. Rafineri, petrokimya, lastik, çimento, boya, deterjan, kozmetik, tekstil ve ilaç gibi alanların tümünde kimyasal üretim ve analizleri ile ilgili birimler bulunur. Kimya teknolojisi; seramik, cam, otomotiv, metal, madencilik, enerji, tarım sektörlerinde geniş yer tutar. Endüstriyel işletmelerin neredeyse tamamında üretim ve kalite kontrol bölümleri kimya teknolojisi ile ilişkilidir.
Kimya endüstrisi, laboratuvar ölçeğinde üretilen kimyasalların ekonomik biçimde tüketime sunulması için çalışır. Bu amaç doğrultusunda gerekli üretim ve analizlerinin yapılmasını sağlayan kimya teknolojisi alanı, ülkelerin kalkınmasında önemli bir role sahiptir.
Kimya teknolojisi alanının çerçeve programlarının sektör analizine dayalı olarak modüler esaslı hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiştiren mesleki ve teknik eğitim sistemine yeni bir anlayış getirecektir.
Kimya Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;
1. Kimya laboratuvarı,
2. Boya üretimi ve uygulama,
3. Lastik üretimi,
4. Petrol-rafineri,
5. Petrol-petrokimya,
6. Deri işleme,
7. Proses
dalları yer almaktadır.
Efeler Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Lisesi bünyesinde 2020/2021 Eğitim ve Öğretim Yılı'nda Kimya Teknolojisi Alanında eğitim, çevre şartları ve istihdam durumları göz önüne alınarak Kimya Laboratuvarı Dalı açılacaktır.
Kimya Laboratuvarı Dalı
Tanımı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemlere; nitel, nicel ve enstrümantal analize; kalite kontrol işlemlerine, numune almaya ve araç gereçlerin bakımına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri yapma; nitel, nicel ve enstrümantal analiz yapma; kalite kontrol işlemlerini ve araç gereçlerin bakımını yapma ve numune alma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.
Giriş Koşulları: Öğrencilerin sağlık durumu, kimya teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.
İstihdam Alanları: Kimya teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Cam fabrikalarında,
2. Lastik ve kauçuk fabrikalarında,
3. Çimento fabrikalarında,
4. Kâğıt fabrikalarında,
5. Şeker fabrikalarında,
6. Boya fabrikalarında,
7. Gıda sektöründe,
8. İlaç sektöründe,
9. Gübre fabrikalarında,
10. Toprak ve su analiz laboratuvarlarında,
11. Kozmetik ve temizlik sektöründe,
12. Enerji sektöründe,
13. Petrol ve rafinerisi sektöründe,
14. Otomotiv fabrikalarında,
15. Metal sektöründe,
16. Deri sektöründe,
17. Tersanelerde,
18. Tekstil sektöründe,
19. Petrokimya sektöründe,
20. Sağlık sektöründe,
21. Maden sektöründe,
22. İnşaat sektöründe,
23. Ahşap sektöründe,
24. Kimya sektörüne ihtiyaç duyulan kamu kurum ve kuruluşlarında vb. yerlerde çalışabilirler.
Eğitim ve Kariyer İmkanları:Kimya teknolojisi alanı mezun olan öğrencilerimiz; sağlık, gıda, endüstriyel üretim ,rafineri, petrokimya, lastik, çimento, boya, deterjan, kozmetik, tekstil , ilaç ,seramik, cam, otomotiv, metal, madencilik, enerji, tarım sektörlerinde çalışabilmektedir. Kısaca endüstriyel işletmelerin neredeyse tamamında üretim ve kalite kontrol bölümlerinde iş bulmaktadır.
Kimya Teknoloji Alanı Mezunları Lisans Programları
·Kimya Öğretmenliği
·ÖSYM Tarafından Belirlenen Dikey Geçiş Sınavları İle Kimya Mühendisliği, Çevre Mühendisliği gibi birçok Mühendislik ve Lisans Programlarına Geçiş yapabilirler.
Kimya Teknoloji Alanı Mezunlarının Tercih Yapabileceği Meslek Yüksek Okulları ve Açıköğretim Önlisans Programları
·Ayakkabı Tasarım ve Üretimi
·Biyokimya
·Boya Teknolojisi
·Deri Konfeksiyonu
·Deri Teknolojisi
·Eczane Hizmetleri
·Endüstriyel Bitkiler Yetiştiriciliği
·Endüstriyel Cam ve Seramik
·Gıda Teknolojisi
·İş Sağlığı ve Güvenliği
·Kağıt Teknolojisi
·Kimya Teknolojisi
·Kozmetik Teknolojisi
·Laboratuvar Teknolojisi
·Lastik ve Plastik Teknolojisi
·Maden Teknolojisi
·Oto Boya ve Karoseri
·Rafineri ve petrokimya Teknolojisi
·Seramik Cam Ve Çinicilik
·Sivil Savunma ve İtfaiyecilik
·Sondaj Teknolojisi
·Şarap Üretim Teknolojisi
·Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi
·Tıbbi Aromatik Bitkiler
·Üretimde Kalite kontrol
·Yağ Endüstrisi
·Yapı Yalıtım Teknolojisi