T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / EFELER - Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANI

Makine teknolojisi alanı, her türlü makine parçası ve kompleks makine tasarım, konstrüksiyon ve imalatı, arıza tespit ve teşhis, bakım ve onarım konularını içeren bir alandır. Tekerleğin icadından günümüze değin gelişen, sanayi devrimi ve ardından gelen sanayileşme ile birlikte üretim metotları akıl almaz boyutlarda gelişmiş  ve gelişirken bir taraftan da zenginleşen bilgi haznesiyle birlikte alt dallara ayrılmış. İhtiyaca göre yeni yeni dallar türemiştir. Makine bölümü dalları da zaman içinde çeşitlilik kazanmıştır. Üretimdeki rekabet süreci bu dalların gittikçe çoğalması ve akademik bilgiye dayalı hale gelmesi sonucunu doğurmuştur. Buna paralel olarak makine teknolojisi eğitimi ve bu konuda eğitim veren teknik kurumlar da kendilerini bu yönde güncelleme ihtiyacı duymuşlardır .

,Örneğin CNC dalı . Makine imalatında önceleri tamamen mekanik sistemle , manuel , otomatik ya da yarı otomatik tezgahlarla yapılırdı. Son yirmi-otuz yılda yazılım alanındaki gelişmelere paralel olarak Bilgisayar kontrollü tezgahlar üretildi. Üretim aşamasında bilgisayar kullanımı, hem imalat hatalarının önüne geçiyor, hem de önceki yöntemlere göre çok daha hızlı ve seri üretime imkan veriyor. Aynı şekilde Makine Ressamlığı dalı da önemli aşamalar kaydetmiş ve eskiden günlerce süren çizim ve proje hazırlıkları günümüzde kullanılan CAD programları sayesinde saatler içerisinde yapılabilir hale gelmiştir..

Günümüzde makine sanayii kalkınmış ve kalkınmakta olan tüm ülkeler için temel sanayi türüdür ve bu nedenle de iş olanaklarının en yüksek olduğu sanayi alanlarındandır.

 

Bu konularda bilim yapan, düşünen, fikir üreten uzman kişilere göre gelecekte de böyle olacaktır.

Bundan dolayı gençlere meslek seçiminde gönül rahatlığı ile önerilebilecek bir meslek alanıdır. İnsanlar çevrelerine, kullandıklarına baktıklarında sanayi ürünü olup da makine veya kalıpla yapılmamış bir ürün göremezler, gösteremezler.

Ayrıca sanayide kullanılan bütün makine türlerinin hem bakım ve onarımları hem de kullanılmaları için gereken elemanlar da genellikle makinecilerdir.

 

MAKİNA ALANININ ALTINDA YER ALAN DALLAR (MESLEKLER)

-Bilgisayar Destekli Makine İmalatı (CNC)

-Endüstriyel Kalıpçılık

-Makine Bakım ve Onarımı

-Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı

-Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme

-Mermer İşleme Dalları

 

Okulumuzda Makine teknolojileri alanında eğitim, çevre şartları ve istihdam durumları göz önüne alınarak iki dalda verilmektedir.

Bu dallar;

-Bilgisayarlı Makine İmalatı ( CNC)

-Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı

 

BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATÇISI (CNC)

Klasik ve bilgisayar kontrollü talaşlı imalat tezgâhlarını çalıştırıp sayısal kod üreterek kullanabilen, makine parçalarını işleyebilen, bu makinelerin her türlü ayar ve kontrollerini yapabilen, makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımını yapabilen nitelikli kişidir.

Bu dalda eğitim gören öğrencilerin kazandıkları beceriler ise;

Teknik resim çizmek.

Temel imalat ve montaj işlemleri yapmak.

Talaşlı imalat takım ve tezgahlarını kullanmak  

Bilgisayar destekli iki ve üç boyutlu çizim yapmak, takım yolları oluşturmak.

Sayısal kod üretmek ve CNC tezgahlarını kullanmak.

Çalıştığı makinelerin bakım ve onarımını yapmak.

 

 BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMI

 

Endüstriyel üretimde; imalatı yapılacak ürünlerin yapım ve komple resimlerini bilgisayar destekli çizim ortamında iki ve üç boyutlu çizen, mekanik sistem dizaynlarını ve hesaplamalarını yapan, ürünlerin bakım ve kullanım kataloglarını hazırlayan, nitelikli kişidir.

Bu dalda eğitim gören öğrencilerin kazandıkları beceriler ise; Ürünlerin parça yapım ve komple resimlerini çizmek, Mekanik sistem dizaynlarını ve hesaplamalarını yapmak. Bilgisayar ortamında iki boyutlu çizim yapmak. Ürünlerin bilgisayar ortamında üç boyutlu modelleme ve animasyonlarını oluşturmak.

  

İŞ VE KARİYER

Alanımızdan mezun olan öğrenciler çeşitli makinelerin veya makine parçalarının imal edildiği işyerlerinde çalışabilecekleri gibi bu alanda kendi işyerini açma imkanına sahip olurlar

  

Makine Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda ve üniversite sınavlarından aldıkları puanlar ve mesleklerinin devamı olan dallarda ek puan alarak 2 ve 4 yıllık üniversitelerde eğitim ve kariyerlerine devam edebilmektedirler. Bu dalların bazıları şunlardır;

 

Makine,

Mekatronik,

Makine Resim-Konstrüksiyon,

Gemi Makineleri,

Otomotiv

Raylı Sistemler Makine Teknolojisi,

Endüstriyel Kalıpçılık,

Hasat Sonrası Teknolojisi,

Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi,

Tarım Alet ve Makineleri, 

Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği,

Sondajcılık,

Metalurji Malzeme,

Metalografi ve Malzeme Muayenesi,

Termik Santral Makineleri,

Termik Santrallerde Enerji Üretimi,

Bilgisayar Destekli Teknik Çizim.

 

16-11-201716-11-201716-11-201716-11-201716-11-201716-11-2017 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.12.2012 - Güncelleme: 18.10.2024 21:20 - Görüntülenme: 17854
  Beğen | 9  kişi beğendi

Etiketler :
makine, imalat,