Okulumuz Mimar Sinan Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde bulunan Metal Teknolojsi Alanı,1924 yılında Topyatağı mevkiinde kurulan sanat okulu bünyesinde "demir işleri" bölümü olarak eğitim öğretime açılmıştır. İlkokuldan sonra 3 yıl ortaokul 3 yıl lise olarak başlayan eğitim öğretim 1969 yılından sonra lise dengi sayılarak 3 yıl olarak 2004 yılına kadar devam etmiştir. 2005 yılından itibaren 4 yıllık Eğitime geçmiştir. Bölümümüz ağırlıklı olarak oksi-gaz kaynakçılığı ve ocak demirciliği kısımlarıyla başladığı eğitim öğretime şu anda teknolojik gelişmeler doğrultusunda
METAL TEKNOLOJİSİ ALANI DALLARI
dallarına ayrılmıştır
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Metal teknolojisi alanı, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özelliğinden dolayı ülkeler metal teknolojisi alanının geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar.
Metal teknolojisi; metal ve metal alaşımlarının sıcak ve soğuk olarak şekillendirildiği, çeşitli metallere ısıl işlemlerin uygulandığı, metallere değişik konumlarda kaynak, perçin ve cıvata ile birleştirmelerin yapıldığı, metal mobilya ve doğrama, metal süsleme ve çelik konstrüksiyon işlerinin yapıldığı bir alandır.
Binaların pencere ve kapıları, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinelerinin metal kısımları, mutfak eşyaları, otomotiv ve uçak sanayi, demir-çelik endüstrisi, demiryolu ve köprü yapımı, eğlence araçları vb. işler metal teknolojisinin çalışma ve uygulama alanlarındandır. Bu alanda yapılan işlerin gelecekte de insanlar tarafından sıklıkla kullanacağı düşünülürse, mesleğin önemi daha iyi anlaşılacaktır.
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Metal teknolojisi elemanı olmak isteyenlerin; duyu organları (görme ve işitme vb.) işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olan, el, ayak ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, titiz, yaratıcı, mesleği ile ilgili teknolojik yenilikleri takip ederek mesleğinde kullanabilen, üç boyutlu düşünen,fizik, malzeme ve işleme bilgisine sahip, sabırlı , ekip çalışmasına yatkın, kendisi ve çevresi ile barışık, kişilik özellikleri gelişmiş, ülkesini ve insanları seven, çevreye duyarlı kişiler olması gerekir.
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Alandan mezun olan öğrenciler, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksek okulları ile açık öğretim ön lisans (2 yıllık) programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir.
Metal teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler aşağıdaki meslek yüksek okulu programlarına sınavsız geçiş yapabilirler.
Metal teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler sayısal puan türüne göre 4 yıllık (lisans) Metal Öğretmenliği programına ek puan alarak devam edebilirler.
METAL TEKNOLJİSİ ALANINDA YAPTIĞIMIZ İŞLERDEN BAZILARI:
Bölümümüzde öğretmen ve öğrenciler tarafından yapılan işlerden bazıları;
ATELYE ÇALIŞMALARI
Metal Teknolojisi Alanı bölümü döner sermayesinde Metal Teknolojisi Alanı ile ilgili her türlü iş yapılabilmektedir. Metal Teknolojisi Alanı atölyesi teknolojik gelişmelere uygun olarak gerekli makine, takım ve aletlerle donatılmıştır. Atölyede mevcut faal olarak çalışan makinelerimiz:
Kamu kurum ve kuruluşlarında, kooperatiflerde yasa gereği ihale ve teklif verilmeden bölümümüze sipariş açılabilmektedir. Açılan siparişler Milli Eğitim Bakanlığı garantisi altında yapılmaktadır. Sipariş açma 3/1 peşinat, geri kalan iş tesliminde olarak yapılmaktadır.